Barbie

Barbie

Jag började samla på Barbiedockor runt 2003. Det började med att jag tog fram min gamla Barbie från 60-talet. Jag tvättade och gjorde om en del lagningar på kläderna. Jag visste inte då att man helst inte ska tvätta Barbiekläder, färgerna kan "blöda". Jag frågade min syster som bor i USA om jag fick ta fram hennes dockor som fanns på vår vind. Hon ville inte ha dem, så jag fick behålla dem.

Här är en bild på början till min samling. Min och min systers Barbie-familjer från vår barndom på 60-talet. Vi var tre systrar som fick gå med vår mamma till NK (varuhus i Stockholm) och välja ut varsin docka och varsitt paket med kläder. Jag valde en rödhårig Swirl. Det är hon med glasögon på bilden. Till henne valde jag de kläder som heter #977 Silken Flame. Jag har inte kvar just dessa kläder, men har köpt andra likadana. Min ena syster valde en blond Swirl och min yngsta syster valde en rödhårig Skipper. Det är den som har skridskodräkt på sig på bilden.

 

Dockan med sköterskedräkt på sig är den jag lekte mest med. Jag fick låna en sådan docka av en killkompis, vars moster hade köpt den i USA. Den hade böjbara ben, och på något sätt gick det ena benet sönder. Jag fick ta alla mina sparpengar plus ett bidrag från mamma för att kunna köpa en ny docka till honom. Som tur var hade Amercan Girl som hon kallas precis kommit till Sverige. Jag behöll den trasiga, det är den som är på bilden.

 

Copyright Birgitta Kedebring© All Rights Reserved